The Whitney

WHIT Wh3__127-1

Slated for completion in 2015, this new museum in the Meatpacking District will be the sister to the existing Upper East Side Whitney designed by Marcel Breuer in 1966. Designed by Renzo Piano in collaboration with Cooper Robertson & Partners, the building will feature 50,000 sf of indoor gallery space. It will also have 13,000 sf of outdoor gallery space, reflecting the building’s close relationship to
the neighboring High Line. The building form is a reaction to the vitality of the surrounding neighborhood, the opportunities for remarkable views, and the desire to reach out to the public. Upon approach, a large outdoor plaza covered by a dramatically cantilevered canopy greets visitors. A transparent lobby and restaurant allow for full views straight through the ground floor of the building.  The base will house a conservation lab, study center, research library, classrooms and a theater. The top four floors will be dedicated to open, light filled, column-less gallery space and an outdoor café.

(2015) RPBW
Images: RPBW

WHIT Wh3__087-3

WHIT Wh3__128-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s