Barnard College Diana Center

Barnard College Nexus

Winner of a national design competition, this 98,000 sf building was recently completed by WEISS/MANFREDI Architects. This new student center for the Barnard College campus brings together spaces for art, architecture, theater and art history as well as faculty offices, a dining room and a cafe.

Uniting landscape and architecture, the Diana Center extends Lehman Lawn with descending planted terraces to engage the buildings at the north end of the campus that were previously isolated by a 14’ high retaining wall. The green roof provides a 28,000 sf ecological learning center and new social space.

Two-story atria ascend diagonally through the building allowing for continuous sightlines through the gallery, reading room, dining room and cafe while the lower levels contain a 500-seat event space and a black box theater.

The contemporary luminous and energy-efficient wall is composed of translucent fritted glass and an
integral color panel system.

(2010) Weiss Manfredi
Photo: Albert Vecerka/Esto

Diana Center at Barnard College

Weiss Manfredi / Barnard College

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s